Oppgave A
Ingeborg:
ISO 3200 – f/5 – 1/15
Ingeborg:
ISO 3200 – f/4 – 1/15
Oppgave B
Eline:
ISO 100 – f/5 – 1/100
Ingeborg:
ISO 3200 – f/4 – 1/60
Oppgave C
Nora:
ISO 800 – f/4 – 1/60
Emil:
ISO 800 – f/4 – 1/40
August:
ISO 3200 – f/4.5 – 1/40
Oppgave A:
Til denne deloppgaven valgte jeg å ta bildet i en bakgård, der jeg visste at form for opplysning var svært mangelfull. Dermed ville også bakgrunnen være noe nøytral, som var passende da jeg ville at modellen skulle være i fokus. Siden det var svært mørkt, bruke jeg en høy ISO-instilling for å kompensere – noe som også fører til at bildet blir litt kornete. I dette bildet brukte jeg en telefon som lyskilde, der jeg stilte inn telefonen på full lysstyrke med en farget bakgrunn for å oppnå ønsket effekt. Lukkertiden satte jeg til 1/15, for å passe på at nok lys rakk å slippe inn. Jeg visste også at modellen kom til å stå i ro, og dermed var jeg ikke bekymret for for mye bevegelse i bildet. Blenderåpningen valgte jeg å la være relativt stor, av samme årsak.
Det andre portrettet i denne deloppgaven ble tatt på samme lokasjon, men med en annen bakgrunn for å skape variasjon i bildene. Innstillingen her er lik som det første bildet, men oppnår en litt annen effekt siden gløden fra stearinlyset er sterkere enn telefonen var. Dette gjør også portrettet noe varmere. Hadde jeg utført oppgaven på nytt, hadde jeg ønsket å leke meg med mer enn én tilført lyskilde per portrett. Jeg tror dette hadde hevet nivået på bildene, men også tilført noe mer kreativt til portrettene.
Oppgave B:
I denne oppgaven har jeg valgt å bli inspirert av bildene vi skulle etterligne, men samtidig beholdt en god dose kunstnerisk frihet. Begge bildene i denne deloppgaven reflekterer dette valget. I det første bildet har jeg dratt inspirasjon fra måten ansiktet på originalbildet blir lyst opp i forhold til bakgrunnen. Mitt bilde er tatt nederst i en trapp i Oslo sentrum, der det var svært lyst. For å kompensere satte jeg ISO-innstillingen lavt. Blenderåpningen var likevel stor, som slapp inn relativt mye lys. I tillegg lot jeg lukkertiden være kort, som kompenserte for lysforholdene på samme måte som ISO-innstillingen. Dette resulterte i akkurat den effekten jeg ønsket – ansiktet kom frem i fokus og ble svært godt opplyst, men bakgrunnen ble grå og følelsesløs. Jeg synes også effekten kan sammenlignes godt med originalbildet, da skyggene spiller godt i portrettet.
I det andre bildet tar jeg også mye kunstnerisk frihet, og inspireres av måten lyset i originalbildet spiller med oppdeling av lys og skygge. Jeg visste fra start at jeg ønsket at modellen skulle sitte i en spesiell stilling, som ville dele opp bildet i samme diagonale oppdeling. Det synes jeg at jeg har fått til, der modellen tar opp en nedre del av portrettet, og den nøytrale bakgrunnen tar opp den øvre. Dette bildet tok jeg hjemme i leiligheten min, der jeg brukte lyset fra en åpen dør i et relativt mørkt rom for å lyse opp ansiktet. Høy ISO veiet opp for dette dårlige lyset, og jeg hadde av samme grunn en stor blenderåpning. Her synes jeg at skyggene leker i ansiktet til modellen, og etterligner den spreke bruken av lys og skygge i originalbildet.
Oppgave C:
Dette bildet ble tatt i en skobutikk, i en noenlunde hektisk arbeidsdag. Jeg valgte å plassere meg på lageret, og ta bilde av modellen når hun kom forbi. Lageret var dårlig belyst, samtidig som det ga gule skjær i bildet, så jeg valgte å sette ISO til 800. Blenderåpningen var høy av samme årsak, men også fordi jeg ville holde modellen i fokus gjennom relativt liten dybdeskarphet. Lukkertiden satte jeg til 1/60, slik at jeg kunne få så lite bevegelse som mulig, samtidig som jeg ga kameraet nok tid til å slippe lys inn.
Det andre bildet av disse portrettene ble tatt inne på kontoret til fylkeslederen for AUF i Akershus. Bildet representerer et annet type arbeid, men valg av modell spiller også på begrepet “arbeider”. På dette kontoret merket jeg også at lyset var dårligere enn jeg trodde, i tillegg til at det var tatt tidlig om morgenen – som gjorde at jeg ikke fikk hjelp utenfra. Innstillingene her var dermed like som det første portrettet, bortsett fra lukkertiden som ble satt til 1/40. Dette fordi jeg visste at modellen kom til å sitte mer eller mindre i ro, og fordi det ville gi mer lys inn. På dette portrettet valgte jeg å leke litt med komposisjonen. Modellen hadde både planter og diverse kontorutstyr foran seg, og jeg valgte å ha med disse i bildet, men uskarpt. Dette oppnådde jeg gjennom å ha blenderåpningen stor, og stilte inn fokuset manuelt på modellens ansikt. Dermed ble det også liten dybdeskarphet i forgrunn.
Det siste miljøportrettet ble tatt på Chateau Neuf, av en barmedarbeider i et hektisk miljø. Inne på Chateau Neuf var det mørkt belyst, så her skjønte jeg raskt at jeg var nødt til å bruke høy ISO for å få frem modellen. Når bildet ble tatt var modellen i ferd med å tappe øl, og jeg visste dermed at det kom til å være lite bevegelse i bildet. Jeg satte derfor lukkertiden til 1/40. Blenderåpningen holdt jeg relativt stor for å holde modellen i fokus, fremfor bakgrunnen. Allerede på det første portrettet fikk jeg visjonen om å redigere bildene sort/hvitt i etterarbeidet, for å skape kontinuitet i bildene. Jeg ønsket også at modellen skulle være så naturlig som mulig i sitt arbeid, som også reflekteres i at modellene ser vekk i hver av sine portretter.